Kadınların meslek ve kariyer sahibi olabilmesi ve kız çocuklarının erken yaşlarda ilgi alanlarına göre yönlendirilebilmesini amaçlayan ve UNESCO Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İhtisas Komitesi tarafından hayata geçirilen Kızlar İçin STEM Okulu Projesi’nin ilk etabı Gaziantep’te gerçekleştirildi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in desteği ile UNESCO Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İhtisas Komitesi tarafından İAÜ STEM Merkezi öğreticileri tarafından verilecek verilecek eğitimle hayata geçirilen Kızlar İçin STEM Okulu Projesi’nin ilk etabı Gaziantep’te gerçekleştirildi. Projenin kapanış ve sertifika törenine Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, UNESCO Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Direktörü Gülser Corat, UNESCO TMK Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İhtisas Komitesi Başkanı Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu, MEB AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Burcu Eyisoy Dalkıran ile çok sayıda davetli katıldı.
Proje, UNESCO önceliklerinden olan toplumsal cinsiyet eşitliğini gerçekleştirecek hedefleri yakalamak için küresel ölçekte STEM (bilim, teknoloji, mühendislik, matematik) alanlarında kadınların daha fazla meslek ve kariyer sahibi olarak katkı sağlanması için kız çocuklarının erken yaşlarda bu dallara eğilim göstermesine ve böylelikle Türkiye’nin milli kalkınma hedeflerine destek olmayı amaçlanıyor.
“Kızlar İçin STEM Okulu Projesi’ni Gaziantep’ten başlattık”
UTMK Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İhtisas Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu projeyi Gaziantep’ten başlattıklarını belirterek, “UNESCO’nun sürdürülebilir hedeflerine paralel biçimde kız çocuklarının erkek çocuklarla eşit fırsatları matematik, fen ve teknoloji alanlarında da kullanabilmesine imkan sağlamak üzere, İngilizce bu kelimelerin baş harflerinden oluşan ve ‘STEM’ diye geçen STEM kız okulunu oluşturduk. Bu projenin ilk ayağını da Gaziantep’te başlattık. Bugün itibariyle 100 Türk ve 100 Suriyeli olmak üzere 200 kız çocuğuna 2 günlük uygulamalı eğitim verdik. Hedefimiz öğrencilerimizin özellikle 8. Sınıfa yaklaşırken, lise eğitimlerini matematik ve fen alanlarında almak için karar vermelerini sağlamak ve meslek tercihlerinde de mühendislik alanında zihinlerdeki ön kabulleri yıkabilmek. Bu şekilde baktığımızda pek çok aile ve pek çok kız çocuğu için böyle bir yönlendirme veya yüreklendirmeye maruz kalmadıkları ötürü özellikle mühendislik ve fen alanlarında çok az kadın görüyoruz. Bunun ilk temelleri de elbette erken çocukluk yaşlarında ve daha sonrasında alınan kararlarla ortaya çıkıyor. Eğer bu kararları özgürce verebilmelerini sağlarsak ve bu eğitimleri bu anlamda bir motivasyon unsuru olarak kullanırsak, Türkiye’nin geleceğine önemli bir katkı yapabileceğimizi düşünüyoruz” dedi.
KAYNAK: iha